Navigation

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

                                                           ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

  "Μαύρισα καθόλου σήμερα;" αυτή είναι η μόνιμη ερώτηση στο τέλος της ημέρας για πολλούς , κυρίως νέους και νέες ,  που κάθε καλοκαίρι  κάνουν ηλιοθεραπεία για αποκτήσουν το πολυπόθητο σοκολατένιο μαύρισμα. Είναι όμως, αυτή η μόδα επιβλαβής για την υγεία  και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει λιγότερο επικίνδυνη;
  Η ηλιακή ακτινοβολία  που φθάνει στην γη αποτελείται από την UVA, UVB υπεριώδη  ακτινοβολία που διεισδύουν στο δέρμα και είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνες για το μαύρισμα δέρματος και την φωτογήρανση. Δυστυχώς οι UVA και UVB ακτινοβολίες έχουν ενοχοποιηθεί  για την πρόκληση μεταλλάξεων στο κύτταρα της επιδερμίδας που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νεοπλασμάτων  του δέρματος.
  Στην εμφάνιση καρκινώματος δέρματος συντελεί η συνδυασμένη δράση της ηλιακής επιβάρυνσης καθώς και  συγκεκριμένου φωτοτύπου του δέρματος. Έτσι, παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου αποτελούν:
1.       ανοιχτόχρωμο δέρμα με τάση να κοκκινίζει και να καίγεται εύκολα κατά την έκθεση στον ήλιο
2.       ανοιχτόχρωμα μάτια
3.       ξανθά μαλλιά
4.       πολυάριθμοι σπίλοι (ελιές)
5.       οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  Τα άτομα που δεν εμφανίζουν τους παραπάνω παράγοντες έχουν μικρότερη γενετική επιβάρυνση αλλά εξακολουθούν να έχουν πιθανότητες για εμφάνιση κακοήθων νεοπλασιών του δέρματος.
Είναι ευρέως αποδεκτό στην ιατρική κοινότητα πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία επομένως οι παρακάτω συμβουλές έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό:
·         αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο και προστατεύουμε τα ακάλυπτα από τα ρούχα μέρη του σώματος με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας
·         προστατεύουμε ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά καθώς το δέρμα τους είναι περισσότερο ευαίσθητο από των ενηλίκων
·         αγοράζουμε κάθε χρόνο νέο αντηλιακό καθώς τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης
·         ελέγχουμε ώστε τα αντηλιακά να έχουν προστασία εναντίον UVA αλλά και UVB ακτινοβολίας
·         ρωτάμε τον γιατρό μας αν κάποιο φάρμακο που μας χορηγεί μας προκαλεί φωτοευαισθησία ώστε να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί  για την περίοδο που το λαμβάνουμε
  Σε κάθε περίπτωση η αυτοεξέταση του δέρματος και των ελιών  πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με έμφαση  στον εντοπισμό  ύποπτων αλλοιώσεων όπως  νέες ελιές ή παλιές οι οποίες μπορεί να εμφανίζουν μεγάλη αύξηση του μεγέθους, ασύμμετρο σχήμα, ανομοιόμορφο δαντελωτό περίγραμμα και ανομοιογενές χρώμα. Τα ύποπτα ευρήματα επιβάλλεται να αξιολογούνται από δερματολόγο.
  Στο πλαίσιο της πρόληψης και ενημέρωσης εθελοντές δερματολόγοι πραγματοποιούν  δωρεάν εξέταση του δέρματος κατά την διάρκεια της εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος( αρχές Μαΐου) που διοργανώνεται από την Ελληνική δερματολογική και αφροδισιολογική εταιρεία.
Συμπερασματικά, στην Ελλάδα όπου εμφανίζει υψηλή ετήσια ηλιοφάνεια η υπεύθυνη έκθεση στο ήλιο είναι επιβεβλημένη για ενηλίκους και παιδιά.

                                                                      γράφει η Ελπίδα, φοιτήτρια Ιατρικής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου