Navigation

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Αγγέλα 

του Γιώργου Σεβαστίκογλου

Μονή Λαζαριστών - ΚΒΘΕ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Χρύσα Σερδάρη
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Παίζουν αλφαβητικά: Κατερίνα Αλέξη (Αγγέλα), Έφη Δρόσου (κυρία Παπά), Χρύσανθος Καγιάς (Αστυνομικός), Σοφία Καλεμκερίδου (Άννα), Νίκος Κολοβός (γιατρός), Πέλα Μακροδημήτρη (Φανή), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στράτος), Γιολάντα Μπαλαούρα (η κυρία της Φανής), Σταυριάννα Παπαδάκη (Νέρα), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Μένιος), Μιχάλης Συριόπουλος (Λάμπρος), Γιώργος Σφυρίδης (κορυφαίος Εϊβαλάδων), Θάνος Φερετζέλης (γκαρσόνι), Μαρία Χατζηιωαννίσου (Γεωργία)
Συμμετέχουν επίσης: Πηνελόπη Βασιλείου, Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Ζιάννα, Γιάννης Καράμπαμπας, Μαρία - Ελένη Κούζου, Σταυρούλα Κουλούρη, Γιώργος Μάντζιαρης, Νίκος Μήλιας   

Γυρνάμε πίσω το χρόνο.1950!Σε ένα πλουσιόσπιτο της Αθήνας μια υπηρέτρια, η Τασία, αυτοκτονεί και κανείς δε γνωρίζει την αιτία του θανάτου της ή μάλλον όσοι γνωρίζουν, σιωπούν. Στη θέση της Τασίας θα προσληφθεί η Αγγέλα, ένα κορίτσι που έρχεται από το χωριό της κουβαλώντας τα αγκάθια της, για να δουλέψει ως υπηρέτρια. Στην ταράτσα του σπιτιού συναντιέται με άλλες υπηρέτριες, όπου λένε τα όνειρά τους, τους καημούς τους. Παλεύουν να ξεχάσουν ό,τι τους βασανίζει και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Κυρίαρχο ρόλο στις ζωές τους και στις σύντομες συζητήσεις τους στην ταράτσα παίζει και ο έρωτας, ο έρωτας που την εποχή εκείνη αποτελούσε ταμπού. Οι φτωχές κοπέλες πρέπει να διαφυλάξουν την τιμή τους, την αξιοπρέπειά τους και να μην πέσουν στα δίχτυα της γοητείας επιτήδειων που θα τις παραπλανήσουν. Γιατί στην περίπτωση της Τασίας, της υπηρέτριας που αυτοκτόνησε ο έρωτας ήταν καταστροφικός αλλά για την Αγγέλα είναι κινητήριος δύναμη που θα την οδηγήσει στην αλήθεια και στην εξιχνίαση της αυτοκτονίας της Τασίας με τη βοήθεια του Λάμπρου, του αδερφού της νεκρής, του αγαπημένου της.
Μια λαϊκή τραγωδία, ένα έργο ηθογραφικό που μας περιγράφει συνήθη φαινόμενα της εποχής εκείνης και συμπεριφορές λίγο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ερμηνείες που φωτίζουν την ψυχοσύνθεση φτωχών ανθρώπων που δεν αντέχουν τη φτώχεια, την αδικία, που θέλουν διακαώς να πολεμήσουν για τις αξίες και την ελευθερία τους. Στο τέλος η γεύση που αφήνει το έργο αυτό στους θεατές είναι πικρή, γιατί το μήνυμα, το επιμύθιο που αντανακλά η παράσταση είναι πως όσο και να θέλεις να κυνηγήσεις την αλήθεια και να δικαιωθείς, πάντα τα εμπόδια θα σε σταματούν! Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του!

                                                        γράφει η Νικολέττα, Φιλόλογος
                                                                 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου